Den goda soppan

tomatsoppatvå

Godaste tomatsoppa/sås! När kylskåpet är rensat så brukar det alltid finnas vissa basvaror kvar i skafferiet och på dem kan en faktiskt få ihop rätt så många olika goda rätter. Linsgryta till exempel. Eller som det här, en god tomatsoppa/sås. Den här gör jag oftast som sås och äter till pasta. Så här gör jag den:

2 lökar
3 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
Vatten
1 msk tomatpuré
1 grönsaksbuljongtärning
Ca. 2 msk vitvinsvinäger
Ca. 2 msk socker
(Mellangrädde eller mjölk)
Kryddor (oregano, timjan, mejram, basilika)
Salt och peppar

Stek lök och vitlöksklyftor i olivolja. I med krossade tomater, en skvätt vatten (fyll tomatburken med vatten och häll i om du ska göra soppa), tomatpuré och grönsaksbuljongtärning. Vitvinsvinäger och var noga med att balansera upp det med socker. Smaka av, det ska inte bli för syrligt och heller inte för sött. Koka ned länge, minst en halvtimme. (Om du gör soppa kan du hälla i mellangrädde och/eller mjölk i slutet.) Nu ska du krydda, ta av de örter du har har hemma. Jag brukar använda mig av oregano, timjan, mejram och en massa basilika. Ja, och så salt och peppar såklart. Krydda ordentligt, för när du senare ska äta det här med pastan så drygas smakerna ut av pastan. Lyxa till med fetaost och ruccola. Mums!