Skärmen
Sen jag blev förälder har jag mött många som har starka åsikter kring barn och skärmar, men väldigt få som har något vettigt att säga utöver ett visst antal minuter eller timmar. Dessutom är vi den första generationen föräldrar som behöver handskas med ständigt utbud, vilket gör det omöjligt att lära av historien. Så hur gör då alla vi som försöker forma en vardag någonstans mellan ingen skärmtid alls och fri tillgång? Utan att på något sätt ha lyckats knäcka koden tänkte jag dela med mig av hur jag har gjort och tänkt.
Skärmtid på morgonen. När Esaias var liten (och sorgen som värst) var det svårt att värja sig mot den enkla lösningen att låta honom titta på nåt. I efterhand kan jag tycka att det var onödigt att jag hade konstant dåligt samvete över det, men när han var två och ett halvt var det hursomhelst dags att styra upp dagarna och jag införde skärmtid på morgonen. Det var tydligt, minskade tjatet resten av dagen och var bra för mig att få en lugn start, ibland kunde jag till och med sova en extra stund – någon morgonmänniska är jag nämligen icke. Numera pallar vi båda att ta fram Ipad eller dator även andra tider, men morgonskärmen fortsätter att vara en vinnande rutin som passar oss.
Lite ljug. Visst får man säga att youtube inte finns hemma hos oss?
Bytesregeln. Till slut blev det uppenbart att youtube ändå fanns på våra devices, eftersom jag använde telefonen som hjälp att hålla Esaias vaken i bilen (fem minuter sömn på dagen = förstörd kväll). Då hade jag av trafikmässiga skäl ingen koll på vad han såg på och införde regeln att han alltid måste säga vad han ser på och om han byter. Det här håller fortfarande och han ropar hela tiden; Nu spelar jag Mario! Nu ser jag på Kluro! Mamma, jag byter till Netflix nu! Jag har koll utan att behöva sitta bredvid, och en positiv bieffekt är att det blir naturligt att prata om vad som händer på skärmen. Jag tänker mig att det kan vara svårt att införa det snacket när han är äldre, men förhoppningsvis lägger vi lite grund för det nu.
Minska reklamen. Vi har en prenumeration på Youtube Premium och jag har valt nästan uteslutande köpesspel, helt enkelt för att undvika reklam som jag inte vill att mitt barn ska se. Lätt värt nån hundring i månaden enligt mig.
Låta det vara kul. I och med andras och egna ideal är det lätt att hamna i att all rörlig bild är dålig och skamfylld. Så vill jag verkligen inte ha det hemma hos oss. Det är ju roligt att kolla på grejer, skratta tillsammans eller lära sig något nytt. Så även om jag försöker styra både tid och innehåll vill jag att det ska kunna vara en stund av vila, nyfikenhet och kul.
Ni med barn, hur gör ni?
Emma D
2 maj, 2020 @ 14:16
Varför är det så hutlöst trevligt att läsa om andra familjers ”lösningar i vardagen”? Mycket trivsamt, om du frågar mig. Vi har absolut morgonstunden (vad gör man inte för några minuter extra sömn) men sedan är ”innan middags-stunden” nya favorittiden. Hem från förskola med trötta och hungriga barn, delar en banan, varsin halva i handen och sedan på med tv. Resultat: en moder som hinner andas och göra middag i lugn och ro. Tack för dina tankar och texter, Elin!
maytember
2 maj, 2020 @ 23:48
Men eller hur!!?? Håller helt med. Och ja, så bra att ta en stund innan middagen – för alla!
Herikan
2 maj, 2020 @ 20:06
Så bra tips. Jag suger åt mig som en svamp! Tack. ❤
maytember
2 maj, 2020 @ 23:50
Det slår mig att du nu är Weyzero Herikan!? Vill höra eran granne säga det
Tove
5 maj, 2020 @ 10:16
Så intressant inlägg! Jag var helt emot skärmar innan vi fick barn. Tills han var 1,5 år tittade han knappt på någonting men då började vi lite smått med Pinos dagbok. Vi läste dock böcker för honom från ca 5 månaders ålder och det tyckte han om och, ja, han tycker fortfarande om det men nu blir det tyvärr långt mycket mer videotid än lästid. Det han tittar på mest på youtube är: Leo el pequeño camión (de bygger fordon och pratar spanska, dataanimerat), Little baby bum español (barnsånger på spanska), Shaun the sheep och Pingu. Pino vill han också titta på ibland (urplay) och då och då sätter jag på Alfons Åberg på svtplay som omväxling. Ibland tittar han även på en spårvagnsvideo och en traktorvideo.
Det jag tycker är Bra med hans videotittande är att han får språklig input på spanska av Leo och de spanska barnsångerna. Där är Shaun the sheep och Pingu värdelösa eftersom de inte innehåller något talat språk alls. Å andra sidan är de roliga och mycket fart (absorberande).
På helgerna kan han lätt titta 4 timmar (eller mer) på video. Jag skäms lite när jag skriver detta… Men: Vi är också ute (helt utan skärm), leker tillsammans, han hjälper mig att baka bröd.. osv. Vi försöker alltså hitta på annat också och inte bara sätta honom framför skärmen. Ofta accepterar han när vi stänger av bara vi förbereder honom i god tid. Det jag skulle vilja göra mer är dock att läsa för honom. (Ja, jag är ju lärare i svenska ja…)
Jag tänkte också på din son. Kanske kan han lära sig lite tigrinja av Pinos dagbok. Eller minns jag fel språk nu? Vilket språk är det som är hans pappas modersmål? Förlåt.. jag har glömt.
Här får du i alla fall en länk:
https://urplay.se/program/171730-pinos-dagbok-tigrinja-doktor-pino
maytember
10 maj, 2020 @ 15:25
Intressant att få ta del av dina tankar och era rutiner! Tack för tips också – det är amarinja som var hans pappas språk, men nära!
Fanny L
15 maj, 2020 @ 14:17
Vi har inte heller Youtube hemma hos oss, inte heller kan en se på Dolly style, bara lyssna via Spotify..
Däremot är vi nog ganska liberala med skärmtid, morgonen, absolut. Sen är min och Alices nya favoritstund mellis framför tv: n när lillebror sover middag. Så mysigt och så får jag en stund till att dricka kaffe o lyssna på ljudbok samtidigt som vi kan sitta nära och bara vila en stund!
maytember
15 maj, 2020 @ 15:37
Så mysigt! Och viktigt att få en liten paus.